Monetax logo Menu bars for mobile to open menu

Tisdag 16:e Mars öppnar deklarationen, men vad gäller för självrättelser?

Kalender med Skatteverkets logotyp som illustrerar att deklarationen öppnar 16:e Mars Foto av @erothermel från Unsplash

Deklarationen öppnar den 16 mars, och stänger den 3:e Maj

Den 16 mars klockan 07.00 öppnar årets deklarationen. Många i Sverige har redan fått sina underlag utskickade av Skatteverket under Februari och Mars månad. För personer med e-legitimation så kan deklarationen lämnas in digitalt via Skatteverkets portal.

Pappersdeklaration skickas hem på brev mellan 15:e Mars och 15:e April. Deklarationen stänger den 3:e Maj.

Det går att söka om anstånd (med andra ord: förlängning) av din deklarationsperiod

Senast den 3:e Maj, samma dag som deklarationen stänger, går det att söka om anstånd, det vill säga förläning av deklarationstiden. Vanligtvis på grund av att inte alla uppgifter hunnit blivit sammanställda.

Vi rekommenderar dock att ansökan om uppskov bör ske senast två veckor innan 3:e Maj och att man på en gång ansöker om att förlänga det till 1:a Juni. Detta gör du genom att fylla i blankett SKV 2600 som du kan hitta här på Skatteverkets hemsida:

Blankett SKV 2600 på Skatteverkets hemsida

Jag behöver deklarera flera år genom en självrättelse, hur gör jag?

Att lämna in en självrättelse och att lämna in deklarationen är separata processer. Deklarationen lämnar du in alltid som vanligt via Skatteverkets e-tjänst eller på papper till ditt närmsta skattekontor. Självrättelse däremot lämnar du in lättast alltid in på brev till ditt närmsta skattekontor och kan göras när som helst, men för maximalt fem år bak i tiden.

Vilket innebär att du kan rätta uppgifter du tidigare lämnat in så långt tillbaka såsom 2015. Om rättelsen sker på eget initiativ kan du inte drabbas med skattetillägg som följd. Med eget initiativ menas utan att Skatteverket har upptäckt en felaktig uppgift, startat en förfrågan gällande dina uppgifter eller påbörjat en allmän utredning på området som du investerat i (t ex kryptovalutor).

Monetax hjälper dig med självrättelse

Vi på Monetax är vana att hjälpa våra kunder göra självrättelser och vårt system genererar automatiskt blanketterna du behöver skicka in till Skatteverket. Vill du fylla i dessa uppgifter för hand är det först och främst denna blankett som är aktuell:

Självrättelse-blankett (PDF) på Skatteverkets hemsida

Samt bilagor som styrker siffrorna. T ex K4-blanketter.

Monetax kan inte skriva det personliga brevet som förklarar varför du vill lämna en självrättelse åt dig. Detta brev kan ersättas genom att fylla i blanketten 6891 som du hittar här på Skatteverkets hemsida:

Blankett 6891 på Skatteverkets hemsida

Inuti Monetax-appen finns tips om hur du bör fylla i blanketten.

På följande sida hos Skatteverket hittar ni en lista med alla skattekontor:

Lista på skattekontor på Skatteverkets hemsida

Jag vill ha hjälp med självrättelse eller att ansöka om anstånd/förlängd deklaration

Om du önskar få hjälp av oss med självrättelse eller att ansöka om anstånd, så kan du kontakta oss genom att klicka på knappen nedan: