Monetax logo Menu bars for mobile to open menu

Fråga Monetax teamet

Oavsett om du är nybörjare eller proffs kan du boka telefonmöten med våra kryptoexperter för att få rådgivning om just din situation.

Kom igång med en första möte eller skicka ett e-post och berätta vad du behöver hjälp med.

Vanliga frågor om skattedeklarationen

Vad är kryptovalutor såsom Bitcoin för något?

Kryptovalutor är digitala valutor som är möjliga att programmera via Blockchain-teknologi. Bitcoin exempelvis är en elektronisk ersättare till dagens kontantsystem, med fullständig transparens och spårbarhet eftersom huvudboken publiceras publikt. Blockkedjor är kryptografiskt säkrade genom decentralisering eftersom transaktionsordning bestäms ut av ett stort datornätverk istället för en ensam utgivare.

Vad är smarta kontrakt för något?

Smarta kontrakt är en teknologi inom blockkedjor som möjliggör skapandet av decentraliserade decentraliserade appar (dAppar). Huvudtanken är att dAppar kan lösa problem som finns idag på ett mer effektivt sätt genom att automatisera bort mellanhanden vid en transaktion innehållande information eller monetärt värde. Exempelvis byte av el-avtal, oföränderlig lagring av dokument, personidentifiering.

Hur beräknas skatt på kryptovalutor?

Skatten på Kryptovalutor beräknas med samma regler såsom ädelmetaller, valutahandel och andra ej marknadsnoterade värdepapper. Att köpa kryptovalutor med traditionella Fiat-valutor såsom svenska kronor, sker ingen beskattning. Däremot vid försäljning eller byte av kryptovalutor (trading) måste du betala 30% skatt ifall det blir ett överskott på skillnaden mellan försäljningspriset och investeringskostnaden (genomsnittligt omkostnadsbelopp). Blir det ett underskott är det avdragsgillt till 70%, och är ett avdrag Skatteverket gör åt dig vid inlämnad deklaration.

Måste jag deklarera även om jag bara har förluster?

Alla avyttringar av kryptovalutor - försäljning, växling (trading), avkastning från staking/lending/airdrop, margin/future/derivative trading osv - är enligt lag skyldig att deklareras oavsett om du gått med förlust eller inte. Förlusterna ger skattereduktion, så det finns möjlighet att få återbäring på din investering ifall du totalt redovisar en kapitalförlust.

Hur beräknas skatten för mining, staking, airdrop eller forks?

Enligt samma regelverk som gäller för annan inkomst. Du behöver redovisa marknadsvärdet av dessa kryptovalutor vid mottagandet, hur många du mottog och när du mottog det. Är det en regelbunden inkomst till den graden att det är din huvudsakliga sysselsättning kan du även behöva betala arbetsgivaravgift.

Kan jag undvika att betala skatt?

Skattemyndigheten kan begära ut uppgifter från handelsplatser samt granska och spåra transaktioner som syns på blockkedjan. Över tid blir det därför svårt att undvika betala skatt och fly undan Skatteverket. Dessutom är det ett lagbrott, vilket kan innebära att du blir schablonbeskattad baserat på hur mycket pengar du omsatt, vilket innebär en betydlig större skatteskuld än om du följt regelverket.

Måste jag betala skatt om jag överför kryptovalutor från en plånbok till en annan?

Ja, om det sker en avgift för att transaktionen ska kunna ske så måste denne beskattas. Oftast är beloppen försumbara, men vid dyra transaktionsavgifter, vilket ibland varit fallet på Ethereum blockkedjan, så kan det innebära några kronor i skatteskuld.

Behöver jag spara alla underlag och i så fall hur länge?

Alla underlag från handelsplatser behöver sparas i minst 6 år eftersom Skatteverket retroaktivt kan efterfråga dessa uppgifter för att göra en skatte-bedömning. Alla kunder till Monetax får sina underlag anonymt lagrade i en kryptografiskt säkrad hårddisk så länge du är kund eller begär att bli bortglömd enligt GDPR-direktivet - något vi är ensamma om av alla tjänster på marknaden.

Vad händer vid en skatteutredning?

Skatteverket kommer då begära in underlag för all din handel via fil-exporter, bildskärmsklipp och/eller API-nyckel, samt bankutdrag och transaktionshistorik från dina kryptoplånböcker och konton. Därtill kommer de efterfråga rapport som redogör hur du kommit fram till siffrorna du redovisat. Monetax är den enda tjänsten som ger dig en personlig handläggare som hjälper dig att samla ihop alla underlag till Skatteverket och ger dig rådgivning vid en skatteutredning.

Vanliga frågor priser

Vad är en transaktion?

En transaktion är antingen en insättning, ett uttag eller en växling av en kryptovaluta via en plånbok eller en kryptobörs. En insättning kan vara ett köp, en gåva, en belöning via airdrop, mining, staking osv. Ett uttag kan vara en försäljning, en donation, köp av en vara, en avgift osv. En växling sker när du byter till/från kryptovalutor eller fiatvalutor på någon av dina plånböcker/kryptobörser.

Kan jag prova gratis?

Monetax är inte kostnadsfritt eftersom vi erbjuder en skräddarsydd tjänst, däremot ingår det återbetalningsskydd fram till att vi levererat din deklaration. Anledningen att vi tar betalt innan är att varje kund till oss får en personlig handläggare som från dag ett ser till att din deklaration blir av hög kvalité och enligt den kravbild Skatteverket ställer på oss som kryptoinvesterare. Är det osäker över hur mycket det kommer kosta kan vi försäkra dig om att alla kostnader kommer vi överens om i förväg.

Hur många gånger kan jag få en K4-deklaration?

Det finns ingen begränsning på antalet gånger du kan ladda ner din K4-deklaration efter att vi sammanställt den. Vi rekommenderar dock att använda vår digitala uppladdning istället för pappersinlämning.

Vilka betalningsmetoder accepterar ni?

Monetax accepterar betala direkt, kort, swish och faktura via vår betalningsleverantör Ping-Payments.

Kan jag uppgradera mitt konto efter att jag köpt en prisplan?

Ja, exempelvis om du överskrider begränsningarna av antalet transaktioner kan du uppgradera till en större plan genom att betala mellanskillnaden. Oroa dig inte, vi löser det!

Vilka handelsplatser har Monetax stöd för?

Monetax har stöd för alla handelsplatser, eftersom vi bygger och uppdaterar integrationerna löpande. Vår dynamiska fil-import klarar alla format, så ge oss exporterade filer eller API-nycklar så löser vi resten. Vi gillar även portfolio-appar ifall du använder en sådan idag.